BOLESTI KOJE UZROKUJU VIRUSI

Instrukcije iz biologije - VIRUSI IIBOLESTI KOJE UZROKUJU VIRUSIBiljni virusi imaju RNA, ne prenose se na životinje i ljude, a jedan biljni virus može izazvati infekciju različitih biljnih vrsta.

Virusi životinja i čovjeka sadrže ili RNA ili DNA.

Neke od virusnih bolesti životinja:

bjesnoća
Akutna zarazna bolest središnjeg živčanog sustava svih toplokrvnih životinja i čovjeka. Uzročnik je virus iz porodice Rhabdoviridae, rod Lyssavirus. Uzročnik se nalazi u slini zaražene životinje, a na čovjeka se prenosi ugrizom bolesne životinje. Vrlo česti znakovi bolesti su razdraženost, strah od vode, preosjetljivost kože na propuh i povećano izlučivanje sline. Napredovanjem bolesti mogu se pojaviti grčevi dišnih mišića i drugih dijelova tijela, popraćeni razdražljivošću i manijakalnim ponašanjem.• herpes
Infekcija uzrokovana virusom Herpes simplex, a karakterizirana je izbijanjem malih, obično bolnih mjehura na površini kože i sluznica.AIDS
Virus HIV-a ima RNA koja je okružena s nekoliko slojeva proteina. Kada uđe u organizam napada T- stanice, čime dovodi do njegove smanjene otpornosti.

• gripa  


• velike boginje

Velike boginje (variola major) izaziva virus variole koji se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženim tjelesnim izlučevinama ili zaraženom osobom.

• ospice
• dječja paraliza
• virusni hepatitis


Neki virusi imaju korisnu primjenu. U šumarstvu se koriste umjesto različitih kemijskih sredstava u borbi protiv štetočina, u hortikulturi prilikom uzgoja ukrasnih biljaka sa šarenim cvjetovima i listovima.


Šare na cvjetovima mjesta su infekcije virusima. Na tim mjestima virusi sprječavaju stvaranje pigmenata. RETROVIRUSISkupina virusa koji sadrže RNA, koju pomoću reverzne transkriptaze prevode u DNA. Ovoj skupini pripadaju virusi uzročnici najtežih bolesti, tumora i HIV (Human Immunodeficiency Virus).

VIROIDI
Viroidi su “gole” molekule RNA koje se također samostalno umnožavaju. Uzrokuju bolesti biljaka (limuna, avokada, krizantema, palmi).

PRIONI
Prioni su složene molekule proteina sa sposobnošću samoreprodukcije. Napadaju živčani sustav životinja i čovjeka. Uzročnici su kravljeg ludila u krava, a u čovjeka kuru bolesti (grčevitog ili smrtonosnog smijeha) i staračke demencije.Više informacija i drugih korisnih sadržaja možete naći na poveznicama:

https://poduke.wixsite.com/instrukcije 
https://instrukcije-poduke.business.site

Kvalitetne instrukcije iz više predmeta možete dobiti na 
telefon (WhatsApp,Viber) 095 812 7777, 
Skype: moje.instrukcije